logo

Info

Informatie

Verkeersregels

Regels

In Noorwegen gelden over het algemeen dezelfde regels als in België (verplicht dragen van veiligheidsgordels, verplicht om reflecterend veiligheidsvest bij te hebben, verbod om achter het stuur mobiel te bellen,…). Er zijn echter ook enkele zaken die verschillend zijn.

 • In het algemeen geldt op de Noorse wegen een maximum snelheid van 80 kilometer per uur, met uitzondering van enkele banen nabij de grootsteden. Dit staat altijd met borden aangegeven.
 • Het is altijd verplicht om met dimlicht te rijden, ook tijdens de dag, ook als de zon schijnt en het mooi weer is.
 • Het is verboden onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten, autorijden met een promillo van meer dan 0,2 is absoluut verboden. Dit wilt zeggen dat men na het consumeren van een glas bier of wijn geen plaats meer kan nemen achter het stuur.

Opgelet: In Noorwegen kunnen de boetes hoog oplopen!

Tolwegen

Tijdens je vakantie zal je ongetwijfeld een aantal tolwegen tegenkomen. Het is interessant om op voorhand je kredietkaart te registreren via AutoPASS. De meeste tolstations zijn automatisch en indien je geregistreerd bent kan je hier eenvoudig passeren zonder te stoppen. Het correcte bedrag wordt van je kaart afgetrokken.

Veerboten

Soms komt het voor dat je tijdens je doortocht de ferry zult moeten nemen. Noorwegen telt een uitgebreid netwerk van veerboten om je sneller van punt A naar B te krijgen. Even uitrusten en van het mooie uitzicht genieten is de boodschap! Houd er wel rekening mee dat het op sommige routes in de zomermaanden iets drukker kan zijn en dat er een wachttijd is.

Wandelen in Noorwegen

In Noorwegen mag men gebruik maken van het ‘Allemansrecht’. Dit houdt in dat het iedereen is toegestaan om vrij te gaan en staan waar je maar wilt, zolang het niet op private eigendommen is. Wel wordt er verwacht dat wandelaars met zorg omgaan met de omgeving en hun afval meenemen in plaats van achter te laten. Noorwegen staat bekend om zijn properheid en hier moet iedereen aan meewerken.

Tips

Bij wandelingen in Noorwegen is goed, waterdicht schoeisel geen overbodige luxe. Breng altijd warme kledij mee die je beschermt tegen regen. In de bergen kan de temperatuur namelijk enorm snel omslagen. Check daarom altijd op voorhand even het weerbericht. Brengt bij een wandeltocht altijd voldoende eten en drinken mee. Soms is het zelfs mogelijk om enkel een leeg flesje mee te nemen die je tijdens je wandeling kan vullen met bergwater.

 

Invoer van goederen

Onderstaande goederen mogen niet ingevoerd worden, tenzij met speciale toestemming:
– Drugs, medicijnen (hetzij kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik) en vergif
– Alcohol met meer dan 60%
– Wapens en munitie
– Vuurwerk
– Aardappelen
– Zoogdieren, vogels en exotische dieren
– Planten of delen daarvan om te kweken

Beperkt in te voeren:
– Maximum 10 kg vlees, vleesproducten, kaas en levensmiddelen (behalve honden- en kattenvoer)
– 200 sigaretten of 250 gram andere tabakproducten en 200 vloeitjes.
– Suiker tot 5 kg
– Snoep en chocolade tot 1 kg

Invoer van drank per persoon:
– 1 liter sterke drank
– 1,5 liter wijn
– 2 liter bier

Indien je geen tabak meebrengt mag je extra alcohol invoeren.

U kan de volledige lijst raadplegen op www.Noorwegen.be

Klimaat

Ondanks wat sommige mensen denken biedt Noorwegen een relatief zacht klimaat. In de winters kan het er wel erg koud worden, maar tijdens de zomermaanden is het in Noorwegen aangenaam vertoeven.

Van mei tot midden juni is het lente en komt het land terug in bloei. Door het smeltwater in de bergen groeien de watervallen spectaculair. De fruitbomen aan de fjorden staan vol in bloesem en zorgen voor een idyllisch plaatje. In de lente kunnen er echter nog wel eens grote temperatuursverschillen zitten in het land zelf. In de berggebieden kan het lijken alsof de winter nog bezig is en enkele bergwegen zijn zelfs nog afgesloten.

Eind juni tot begin augustus is het volop zomer en hoogseizoen. De zomers in Noorwegen kunnen warm zijn, en hoe noordelijker je gaat, hoe langer de dagen duren. In de zomer kan het ook wel eens regenen, en in de berggebieden liggen de temperaturen altijd iets lager. Ook in de herfst is het landschap in Noorwegen prachtig. De temperaturen liggen iets lager dan in de zomer, en de watervallen zijn iets minder vol dan in de lente, maar het landschap wordt mooi gekleurd door de gouden en rode herfstkleuren.

Met de hond op vakantie

Als je met de hond wilt reizen naar Noorwegen zijn er sommige regels die in acht genomen moeten worden. Voordat je Noorwegen binnen reist moet je je melden bij de douane (‘goods to declare’) om je hond aan te geven. Sinds enkele jaren zijn de regels om met honden te reizen naar Noorwegen versoepeld. Op het internet kan je wel eens tegenstrijdige informatie vinden, dit komt omdat sommige pagina’s de nieuwe regels nog niet hebben overgenomen. Hieronder kan u alvast de meest recente wetgeving vinden (2016):

 • De dieren moeten vergezeld zijn van een EU-paspoort of Nationaal paspoort in overeenstemming met de regelgeving.
 • Een identificatie chip is verplicht.
 • Honden moeten ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Indien de vorige inenting vervallen is, of indien de hond voor de eerste maal ingeënt wordt, moet deze inenting gebeuren minstens 21 dagen voor vertrek! De geldigheidsdatum van het vaccin moet duidelijk in het hondenpaspoort vermeld worden.
 • Je hond moet binnen 120 uur tot 24 uur voor je Noorwegen binnen gaat door een dierenarts ontwormd worden tegen vossenlintworm met een middel dat Praziquantel of Epsiprantel bevat. Ook hier geldt weer dat de datum goed in het paspoort moet opgeschreven worden. Als je langer dan 28 dagen in Noorwegen verblijft moet deze inenting in Noorwegen zelf nog eens herhaald worden door een lokale dierenarts.

Bepaalde hondenrassen worden in Noorwegen niet toegelaten:

 • Pitbull Terriër
 • Fila brasileiro
 • Tosa Inu
 • Argentijnse Dog
 • Amerikaanse staffordshireterriër
 • Tsjechoslowaakse wolfhond
 • Honden die een kruising zijn van de hond met de wolf.

Honden die lijken op een van de bovenstaande rassen moeten kunnen bewijzen dat ze niet tot een van de verboden bovenstaande rassen behoren (bv door middel van een stamboom).

 

Wij proberen u zo veel mogelijk informatie via de website te verschaffen. Kunt u onverhoopt toch geen passend antwoord vinden op uw vraag, neem dan contact met ons op. Kijk voor mogelijkheden op de contactpagina.